dinsdag 12 juni 2012

Het verstandige Kneusje



Le bonheur est à quelques pas d'ici.
Daar heeft hij geen oren naar. Een mega-affiche in de Passage 44 trekt amper de aandacht, het geluk dat zomaar te grabbel ligt, op enkele passen van u : we weten wel beter.
Hij is in het zwart gekleed, maar totaal gedemodeerd, zonder cravatte en hij leeft op grote voet.
Droevige blik, bleek, onzekere stap, beetje moonwalker.
Hij werkt bij de gezonken bank, net zoals de Herald of Free Enterprise sticht de truc met de naamsverandering nog meer verwarring. Oude wijn in nieuwe zakken : ook al een vertelselke dat we kennen.

Hij schrijft het voltooid deelwoord met dt maar zijn cijfers zijn schroeiend accuraat. Een genie in wiskunde, kneusje in de klas, geplaagd, alhoewel hij zich discreet op de achtergrond hield, het was niet tot bloedens toe. Hij was nuttig bij driehoeksmetingen of de stellingen van Pythagoras.

Een broodje haalt hij 's middags in de Sandwicherie naast de Sint-Janskliniek. Hij eet al wandelend, heel soms in het park, maar nooit in de volle zon, al snel zit hij weer geplakt achter zijn computer.
Pesten is er niet bij, wel achterklap uiteraard, evenwel nooit openlijk of publiek. Het raakt hem niet, hij is dat gewoon, hij begraaft zich meteen in de dossiers. Een korte groet bij het komen en gaan, men antwoordt uit beleefdheid met een zekere grimlach.
Een nakomertje, al waren er geen broers of zusjes, het had geholpen.
Papa is allang van de radar, amper gekend.

Komt nooit in het restaurant, nooit een break. Om 18u3O stipt zet mama een warme maaltijd voor. Het is een stilzwijgende overeenkomst : zij is niet alleen, hij wordt gesoigneerd, het hoeft niet, maar hij ondergaat het gelaten.
Het is altijd stil in het Herenhuis. Alleen het spinnen van de poes, het trage getik van de staanklok.

Bij valavond buigt hij zich over de beursnoteringen. Meer om de tijd te doden, een appeltje voor de dorst ook, alhoewel hij nooit zal bijten in de appel.
Mama schenkt nog een wijntje, in de winter een warme Cécémel, dan gaat ze slapen.
Hij kijkt nog even naar Kanaal Z, kleren keurig op de stoel vóór het slapengaan. Het versgestreken hemd voor morgenvroeg.
Hij slaapt meteen in, zijn cijfers kloppen altijd.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten