zaterdag 13 februari 2016

Man en Kind

Zij weet niks van voetbal of boksen. Ze is zot van de nieuwe K3, dat ziet hij aan haar T-shirt.
De lucht is leigrijs, felle wind. Het zou herfst kunnen zijn, ze zitten met hun rug naar het raam.
De camioneur en zijn dochter eten en zwijgen.
Hij kaal, fors, maar niet al te groot, kijkt stuurs opzij over het hoofd van zijn dochtertje, in de leegte van het Carestel restaurant.
Ze is niet ouder dan tien. Met wollen kousen en zwarte laarsjes, kijkt voor zich uit, wat verlegen en soms tersluiks naar haar stugge vader. Ze weet evenmin wat zeggen. Vraagt nooit iets, hij, weet amper waar ze school loopt.
Ahja, zegt hij soms, als ze toch iets zegt over haar resultaten op school of een grappig voorval met een vriendin. Ahja, zonder op te kijken.
Hij vraagt het nooit, hij zegt niet goed of slecht. Ze moeten het met mekaar doen, speling van het lot. Ze eet snel alsof ze liefst weer gewoon naast hem kan zitten in de grote vrachtwagen, turend naar de brede weg voor hen. Dit moment is het moeilijkste van de rit, het tegenover mekaar zitten zwijgen, het zelfs niet zoeken naar elkaar.
Is al geen vlotte causeur, al helemaal niet met een meisje van tien.
Heel soms als ze het niet ziet werpt hij een blik op haar. Geen tedere, aarzelend, ook niet verachterlijk, gewoon onverschillig. Er is geen liefde en geen belangstelling. Een oorveeg zou op zijn minst een uiting zijn, het weze onvermogen, maar ze zou bestaan.

Dan ruimt hij af, zonder iets te zeggen, zij volgt gelaten, ietwat schuw loopt ze achter hem, een schichtig hondje achter haar baasje.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten