dinsdag 14 augustus 2012

Gespot : Het Gele Gevaar



Treedt de Gele Rivier uit zijn oevers ?
Is het slechts een indruk ?
De laatste weken moet ik mij welhaast dagelijks een weg banen tussen heelder trossen Chineesjes die zo welwillend zijn onze hoofdstad te vereren met hun bezoek.
Vaak zijn het scholieren of pioniers, jonge kameraden, zoals dat ginder heet, ook al is de concurrentie tussen de kameraden aldaar blijkbaar onverbiddelijk. Staan mekaar naar het leven in de bikkelharde strijd naar alsmaar meer winst en nieuwe markten, die ook - en vooral - hevig woedt in het zogenaamde Arbeidersparadijs.
Vooraan loopt een snel marcherende dunne Meester, leraar of Gids met een kleurrijk vlaggetje en daarachter, bijwijlen tientallen volgelingen van de Grote Roerganger.
Uiteraard tref je ze vooral tussen 't Serclaes en de Stoofstraat.

Hoe ontnuchterend, verbijsterend, absurd, vermakelijk, ontgoochelend moet hun blik niet zijn bij het aanschouwen van het aandoenlijk jongetje met zijn blote piemeltje op de hoek van de Eik en Stoof ?
Hier hebben ze een godganse reis reikhalzend naar uitgekeken, The Big Statue in de hoofdstad van Europa, gepokt en gemazeld op de Lange Muur staan ze nu oog in oog met een miniscuul ventje die, ocharme, een plasje doet.

De Chinese Muur of Manneke Pis ?
Het kan niet anders of ze keren naar huis in de volstrekte zekerheid dat zij en niemand anders het centrum zijn van de wereld.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten