dinsdag 7 augustus 2012

Man op de Foor

"...Pour un flirt avec toi, je ferai n'importe quoi, pour un flirt..
"Hoehoehoehoehoehoehoe...rrrrrrrrrrrrrrrrr........
Aaaaaaaaaaaaaaah..
"In that green green grass of home mmmmmmmmm......

In het kolkende geraas, tussen de geelbruine wafels, de odeur van escargots en gebakken friet, uitgelaten kinderen, schreeuwende moeders, pubers die met hun staart omhoog lopen te pronken en de getatoëeerde macho's, daartussen zit de man.
Heel alleen aan een sober tafeltje van café Bitburger, rechttegenover het Baby-Sportkraam. Helemaal weg van deze wereld :  hoezo, kermis in Brussel ?
At the end of all places zit deze man met zijn gerief. Een roepende in de woestijn.
Hij kijkt nooit op, enkel één lauwe cola, zo zit hij daar, onaanspreekbaar : de man leest.

Er is welgeteld één lezer op de Brusselse Foor. Hij kent zijn manieren : geen lijvige loodzware A.F.T. Van der heijden, enkel een profijtig geplooide pocket.
Hij wil niet opvallen, ontzag voor de meute. Geen mens schenkt aandacht aan de man, er wordt niet geroddeld, opvallend gelachen, stiekem aangewezen, neen, ook hij mag bestaan.
Geen pluchen zetel, geen rode loper, geen Bordeaux van een welgesteld jaar. Niet gerespecteerd wordt de lezer, wel getolereerd.
De wereld waarin hij vertoeft is veel immenser, oneindig veel wijdser dan het schreeuwerige vluchtige vertier.

"Ah, comme j'ai toujours envie d'aimer, j'ai toujours envie de toi.."
"Allez venez, venez venez.."
Doeboemtzoefzoef..; fiefiefiefiefiet....!
"Touch my soul..."
Hihihihihihihihihihihihi...whààààà"

Hij draait bladzijde na bladzijde, zelfs bij het keren van de pagina's blijft hij, gebiologeerd door het verloop, neus in het boek.
Het is een vloek, een boerse scheet in een volle Sint-Pietersbasiliek, maar het geprevel van de gelovigen is te luid en ook zij, deze volgzame troep is te zeer op zichzelf.

"..Dit wordt ons niet ontnomen : lezen en ademloos het blad omslaan, ver van de dagelijksheid vandaan. Die lezen mogen eenzaam wezen. Hen wenkt een wereld waar de groten, de tijdelozen voortbestaan".

1 opmerking :

  1. Schoon. Alleen: het is A.F.Th. van der Heijden. (Nederlanders schrijven Van etc. nimmer aan elkaar vast.)

    BeantwoordenVerwijderen