zondag 9 mei 2010

Stadsbrief

Beste Bruksel,
'De Horta Gallery blijft leeg", kopte Brussel Deze Week, verleden week.
Ik weet niet wie er zich in uw stad bezighoudt met de kleinhandel en de organisatie van de commerciële activiteiten, maar het trekt dus op geen kleurpotloden. Moeten heel onverstandige of wereldvreemde mensen zijn. Het stond natuurlijk in de sterren geschreven dat de Horta-galerij in geen jaren volk zou trekken.
Het volstaat om een kwartiertje op die plek stil te staan bij de ochtendpiek en 's avonds bij de uittocht, om één en ander te constateren.
Er passeren daar inderdaad tienduizenden mensen, waarvan je allicht zou denken, een aantal van hen moet toch ooit eens zin hebben in een koffie of zich gerieven van nieuwe schoenen.
Neen mijnheer, die mensen scheuren aan een duizelingwekkende snelheid door de hall, onderweg naar hun kantoor : time is money.
's Avonds kunnen ze niet snel genoeg die vermadelijde stad verlaten, het komt in de verste verte niet in hen op even een oponthoud in te lassen of te slenteren door de winkels als ze al hun stal opsnuiven.
Een station is per definitie een passage, een doorgang, een loopkoers van en naar.

Aangekomen in het station zelve, dat is andere koek, ben je wat te vroeg of telaat, neem je daar nog wel een snelle hap of koffie, of op vrijdagavond een pint - maar op twee passen van het perron welteverstaan, nooit onderweg naar.
Het volstond om die oefening te maken : een simpele leek ziet dat.

Overigens, elders in uw stad is het niet beter. Al gezien hoe de oude Muntgalerij leegloopt ten voordele van de nieuwe onder het casino ? Wat voor zin heeft het een nieuwe galerij te creëeren naast een oude, die goed draaide, om die vervolgens de nek om te draaien ?
En er komt nog meer : wellicht een nieuw shoppingcenter op de Heizelvlakte, tenzij men in de rand er ook eentje voorziet, maar toch maar doen : meer is beter nietwaar.
Misschien veronderstelt men dat de onzichtbare hand van de vrije mark orde brengt in de wildgroei.
Niet dus.

Ik heb overigens een suggestie voor de Hortagalerij.
Maak daar gewoon een Clocharderie van : een winterhotel voor de talrijke daklozen die tijdens dat seizoen het hele Noordstation inpalmen. Voorzie wat propere toiletten en goed afwasbare matrassen en laat alles onderhouden door de talrijke werklozen uit uw stad. Alleman content.

U genegen,
Pacha Kroet.

1 opmerking :

  1. Touché!
    Maar ze zouden mogen beginnen met bankjes, een fonteintje, een infobalie, appartementen, een paar kantoortjes.

    BeantwoordenVerwijderen