zaterdag 2 maart 2013

madeinbrussels : De Noord-Zuid verhoudingen



Het is koud maar blauw die vrijdagochtend aan de Globe.
Op de rode tram Vier word ik meteen bedwelmd door de zoete aroma's van Channel, Armani en Gucci.
Onderweg passeer ik langs de Université Européenne de l'Ecriture, banken met reputatie, zij het niet voornaam. Hier en daar een wolkje versgebakken broodjes met fantasie. Patissiers met faam.
Een jonge vrouw met Bikkembergbrilletje tikt heel behoedzaam op de glanzende Apple iPhone 5.
Ze doet het snel maar bedachtzaam om haar lang gelakte nagels niet te breken.
Ze ruikt naar verse citroen, haar wangen met een elegante blos. Ze laat haar donkere regenjas gesloten, strak dichtgeknoopt. Ze lacht mysterieus.
Naast mij twee Spaanssprekende heren met versgestreken broeken en gestreepte hemden. Hun haren vlak achterover, lichtgrijzend, glanzende scherpe brillantine van Keune.
Een meisje met lange zwarte haren, onberispelijk gekamd, speelt op een tablet. Ze heeft diep purperen nagels en donkere ogen. Het andere meisje die opstapt aan VanderKindere draagt oortjes, het lijkt alsof ze niet houdt van de muziek, haar gezicht strak in de leer. Van dezelfde makelijk als haar bruine vest, die slechts heel lichtjes kraakt. Even maar het bouquet van Christian Dior, juste à pointe.
De fraaie herenhuizen aan Brugmann en Albert maken stilaan plaats voor banalere woningen, opgedeeld in slordige appartementen, winkels en cafés. En ook wel telefoonshops en nachtwinkels, vermoed ik zomaar als we ondergronds gaan.
Een man met een blauwe bonnette stapt op aan Horta, hij ruikt naar belegen vis. Er is meer haast vanaf het Zuid en nervositeit. Hangt er roet in het smalle rijtuig ? Het gifgroen van de rugzak van de dikke man vloekt met zijn grijze vest die vervaarlijk knelt om zijn buik.
Niets verdringt nu nog de geur van het metaal, het zweet van de vermoeide reizigers, een sjaal en kattenhaar.
De te zwaarlijvige bepoederde madam bezoedelt nog even de omgeving. Haar leeftijd is onbestemd maar ouder dan ze is.
Lichtjes beneveld stap ik uit aan het Noord.
Het is koud maar niet blauw boven de rue de Brabant.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten