dinsdag 10 augustus 2010

Stadsbrief

Beste Bruksel,
Op stap in Kuregem, volgens velen absoluut te mijden - alhoewel ik er zelf graag een pint pak - merk ik vele noden en opportuniteiten.
Ik zie teveel jong volk te vroeg op café zitten, dat kan niet gezond zijn.
U zal zeggen : u zit er ook - maar dit doet nu niet terzake.

Kuregem is niet proper.
Dat heeft te maken met het te drukke uurrooster van de straatvegers in Brussel-Centrum, waar de toeristen komen, zodat er weinig overschiet voor de Kuregems, Sint-Joosten en Molenbeken van deze stad.
Daarenboven komen in Kuregem vooral ramptoeristen en op sensatiebeluste journalisten, het is dus goed daar voldoende vuiligheid te laten slingeren, zodat de bezoekers bevestigd worden in hun vooroordelen.

Kuregem is ook niet proper omdat mensen daar veel laten slingeren.
Vuiligheid trekt vuiligheid aan, dat is algemeen geweten. Laat uw huis zes maanden verkommeren en het wordt binnen de kortste keren opgevreten door ratten, muizen en gevogelte.

Wat zijn de mogelijkheden ?
Het is altijd hetzelfde.
Laat die jongeluitjes de handen uit de mouwen steken in hun eigen buurt.
Laat ze niet alleen kuisen, maar ook hun eigen jeugdhuis, voetbalplein en bricolage-atelier opstarten én zelf onderhouden.
Wat ze zelf doen, doen ze beter, zei Gaston Geens, de eerste Vlaamse premier indertijd (correctie : wat we zelf doen, doen..).
Dat is makkelijker dan het lijkt. Het volstaat gewoon het haantje de voorste, de grootste smoel voor je te winnen en de rest volgt vanzelf.
Zou het niet goedkoper én zinvoller zijn om dit jong volk aan het werk te zetten in hun eigen quartier inplaats van ze doelloos te laten zwerven en ze ook daarvoor te betalen ?
Het verschil tussen ze aan de straat overlaten of de straat aan hen overlaten.
Misschien moeten we daar véél meer energie insteken.

Je, Pacha Kroet.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten