Eind juni struikel je in Brussel over de deftige studenten. Lopen ze de rest van het jaar als slecht uitgeslapen skaters, na Sinksen zijn ze op hun paasbest.
Vooral rond het Bloemenhof is dit een ommetje waard.
De jongelui van de EHSAL aan de Stormstraat, die zitten goed in hun pak : ze zijn ermee vertrouwd. Binnenkort wordt dit hun dagelijkse tenue.
Zij gaan het maken, althans daar zijn de meeste van overtuigd. Heel zelfzekere types, hebben ook zelden nog een cursus in de hand voor hun examens.
Ze zijn zeker van hun zaak. .
En van hun eigen zaak die ze weldra gaan opstarten.
Ze hebben een zeer verzorgd pak met modieuze dassen en dure aktentassen.
In examentijd zit daar zelden een laptop in.
Het jonge grut aan het Bloemenhof is van een heel andere soort. Zij hebben gekozen voor de zogenaamde Menswetenschappen : communicatie, toerisme, maatschappelijk werk.
Dat heet de Softe sector. Nooit begrepen waarom een bediende in een bank die de hele dag tarifiërt en niet van zijn zetel komt behoort tot de Harde Sector.
Een straathoekwerker daarentegen of een begeleider in de bijzondere jeugdzorg - absoluut geen risicoloze stiel - zit in het vak van de zachte sector. Etiketten.
De studenten daar, aan de Zespenningen en het Bloemenhofplein, zijn overduidelijk niet gewoon om kostuum en hemd te dragen. Ze zitten slecht in hun pak. Sommigen dragen een roze hemd of lichtblauw gestreept. Dunne bescheiden dassen, lang niet zo flamboyant als hun medestudenten uit de bovenkant. Zuiver witte hemden zie je zelden, dat is te onschuldig en te maagdelijk. Dat is erover.
Hun moeder had hen opgedragen om tijdens de examens even alle principes opzij te zetten.
Je moet je dan van je beste zijde laten zien, het kan wat punten schelen.
Moeders ? Zijn ze nog van deze tijd ?
Het gros van de docenten verhoren hun deftige studenten op sandalen, in jeans en hun hemd wijdopen. Ze kijken met verbazing naar al dan schoon volk.
In tegenstellling tot de Stormstraat kom ik aan het Bloemenhof wel veel jongelui tegen die -
cursus in de hand - nog snel hun stof doornemen.
Ze zijn onzekerder dan de Ehsalisten en soms - maar lang niet altijd - heeft papa ook minder geld dan die van de Stormstraat : het is erop of eronder.
Vantijd zijn er ook hardliners : die hun moeder is blijven hangen in de Sixties.
Ofwel gehoorzamen ze allang niet meer hun moeder.
Ze lopen erbij zoals altijd : onverzorgd staartje, een broek die schreeuwt om een ceintuur, ongeblonken schoenen.
Meisjes zijn ook deftig en vooral saai. Net geen mantelpakjes. Geen diepe décolletés of lage splitten. Meestal lange broeken en een kort jasje.
Soms lijken het novices : te zedig en te grijs. Te braaf is er ook over.
Gisteren evenwel kwam ik een zeer kortgerokt meisje tegen. Ze leek heel zelfverzekerd.
Er zijn twee mogelijkheden :
Ofwel gokt ze : erop en erover ?
Ofwel heeft niét mama, maar papa haar geadviseerd.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten