vrijdag 15 januari 2010

Stadsbrief

Beste Bruksel,
U heeft vele onvermoede troeven : goudaders die onontgonnen blijven en waar u zich nauwelijks bewust van zijt.
Al jaren zijn de verlepte bruggen van de Jonction mij een doorn in het oog.
Welke normale mens waagt zich na middernacht onder de donkere bruggen tussen Terre Neuve, de rue Quatrecht, Fontein of Basse ? Men moet gek zijn.
Plekken om te mijden. Kunnen hooguit dienen als decor in een Tardi-scenario.

Niets is minder waar : het zijn geen doornen in het oog maar slapende doornroosjes.
Het volstaat ze te wekken en er geschieden wonderen.
Onder deze nietszeggende verlepte doorgangen sluimert een onontgonnen nachtleven.

Lichtbakens moeten de tunnels worden - wat zeg ik ? Héuse lichtbakken, waar wij verblind en weerloos worden naartoe gezogen.
Niet alleen het licht zal ons verleiden, ook de nachtwinkels, jazzkroegen, vintage-winkels en de Slegtes van deze wereld moeten daar overdag, maar altijd 's nachts hun tenten optrekken.
Wie zegt dat er geen publiek is voor een Nachtboekenmarkt, alternatieve Tunnelpoëzie, nachtdéfilés of Jazzjonctions ?

Verwarmde terrassen vullen de trottoirs, onder de nachttreinen onderweg naar Londen of Parijs. Maak van deze haastige doorsteken, verplichte insteken, waardoor Hopper en O. Winston Link herrijzen in schitterende nachtstadschappen.

Vul deze leegtes met overvloed. Koester uw littekens.
Tunnels als bruggehoofden. Places to be.
Ontwaakt, Gij Stad and never go to sleep - under the bridge.

Je Pacha Kroet

1 opmerking :

  1. joost rademaekers24 januari 2010 om 14:09

    Dag Pacha Kroet, ik woon vlakbij het Noordstation (kant Brabantstraat) en hoe vaak heb ik al niet hetzelfde gedacht: deze tunnels zijn zo wijd bemeten dat het mogelijk moet zijn er iets mee te doen. Denkend aan de grote markt van Kigali waar ik in 2000 was, vraag ik me af of het niet mogelijk is de Guineeërs die nu in Brabantstraat rondhangen sinds ze hun valse Louis Vuitton en dergelijke niet meer mogen verkopen daar stalletjes te laten installeren om hun brol en niet-brol te laten verkopen. Het zou goed zijn voor de buurt, voor die tunnels (je hebt niet gehad over de pislucht en de kwalijke dampen in de zomer), voor de guineeërs. Het zou de pretentie van Dexia met hun mens's boulevard in het licht zetten en het zou vooral aan iedereen duidelijk maken dat het niet erg is dat Brussel een beetje op een Afrikaanse stad gaat lijken.

    Met een hartelijke groet,

    joost rademaekers

    BeantwoordenVerwijderen