donderdag 6 mei 2010

Brusselse blackoutpoetry

krijgt de stad in onvermijdelijk tegenstrijdige gedaanten vorm. Zijn tocht brengt Scotto van trendy kledingzaak Stijl naar het Klein Kasteeltje, van L'Archiduc naar de muurschildering van Lucky Luke. Fabio Scotto toont zich een scherp en poëtisch observator. Het lange gedicht Keita over een jonge vrouw uit Sierra Leone die in het Klein Kasteeltje is terechtgekomen, is weergaloos in zijn analyse én verwoording, de reeks Mozaïeksteentjes is wat het zegt te zijn, een opeenvolging van korte verstilde tafereeltjes uit de maalstroom van een stadswijk. Scotto's gedichten kregen onlangs een behandeling door kunstenaars Richard Venlet en Sophie Nys. Ze lieten zijn gedichten voorlezen door Italianen uit de wijk. De opnames zijn nog tot 25 april te beluisteren in de gang van Passa Porta als deel van de tentoonstelling Dit Par : poëzie op elpees.
Een diaprojector toont tegelijk hoezen van oude poëzielangspeelplaten uit de collectie van het Gentse poëziecentrum. Verdwijnen doet het project niet : op 20 april werd de elpee gedichten van Fabio Scotto gezegd door voorgesteld. 1000 gratis exemplaren worden, zolang de voorraad strekt, verspreid in Passa Porta en op plaatsen in de Dansaertwijk die figureren in de gedichten van Scotto. Woordkunstenares Tine Ruysschaert las de Nederlandse vertaling in, die ook te beluisteren is op de langspeelplaat. Ietwat uit de tijd, zo'n elpee, maar zijn 33 toeren per minuut niet voldoende om traag maar aangenaam rond uw poëtische as te worden gedraaid.
Uit Agenda Brussel Deze Week.

_______________________________________________
Blackoutpoetry of stiftpoëzie is vanuit Amerika overgewaaid en werd ontwikkeld door de Amerikaanse schrijver en tekenaar Austin Kleon. Het had ondermeer zijn wortels in de beatpoetry van Allen Ginsberg en Jack Kerouac. Het gegeven is simpel : men vertrekt van een gewone, banale tekst - daarin onderlijnen we woorden of stukken van zinnen die ons interessant lijken. Zo probeert men een nieuw verhaal of gedicht uit een andere tekst te halen.Dit nieuwe verhaal of gedicht hoeft niets te maken te hebben met de oorspronkelijke tekst, we gebruiken alleen de woorden ervan. Het is in wezen een nieuw gedicht trekken uit een bestaande tekst

Geen opmerkingen :

Een reactie posten