maandag 11 februari 2013

Over karnaval en paardenvleesfraude




In het weekend van de paardenvleesfraude strand ik in een negorij tussen Brussel en Aalst. Het stationnetje was net lang genoeg open om iemand op te sluiten.
Twee ijverige gerechtsdienaren en twee spoorwegbeambten staan in een kleine kring rond een onooglijke man die wat daas voor zich uitkijkt. Hij is de enige die zit.
"We hebben hier een verdachte man die beweert dat hij geboren is in 1996 en beweert dat hij in de Wolstraat 197  of 179 woont. Hij heeft geen identificatiepapieren." De jonge agent heeft goed opgelet tijdens Killing, maar hij doet me ook wat denken aan de eenorige flik uit Reservoir Dogs. Hij bergt zijn walkie talkie weer op. De andere agent bewaakt ondertussen de verdachte terwijl de twee NMBS functionarissen hun beste Engels bovenhalen : Weer are joe going too ?" - "Doe joe hef peepers ?".
De stationnetjes op de lijn Brussel-Aalst sluiten ofwel helemaal of zijn enkel nog open in de vroege ochtend om alweer te sluiten vóor het klaar wordt,  doch bij speciale gelegenheden of als het land in gevaar blijkt is men soepel. Het viertal wacht op antwoord terwijl de twee agenten overleggen hoe ze de man  zonder risico's voor henzelf kunnen overmeesteren. Dan piept de portofoon aan zijn gordel. Hij antwoordt met een code want het is ongebruikelijk zijn eigenste naam te vermelden in het bijzijn van misdadigers.
 You can leave, zegt de agent daarop, "it's good for one time, we found your adress, but next time don't forget your papers hé. Hij steekt net niet zijn vinger op. We will send you again a letter, daarop schudden de vier mekaar de hand en verlaten het station zonder de jongen nog te groeten.
 Behalve het zachte ruisen van de klok, is het muisstil in het wachtzaaltje. De Afrikaanse jongen, amper achttien, zit erbij alsof hij zonet werd beticht van een viervoudige roofmoord met voorbedachte rade, voorafgegaan door een brutale verkrachting en gevolgd door een brand die het huis met de grond gelijk maakte.
Hij was zijn pas vergeten, onderweg naar Aalst. Is dat nu wat ze bedoelen met karnaval, vraagt hij zich af.Het leek net echt.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten